Friday, March 16, 2012

Extreme nationalistic movements have no place in Albania

Tirana Observer: The Socialist Movement for Integration (SMI) says nationalistic and xenophobic movements have no place in Albania. “We Albanians are a role model of tolerance, co-existence and constructiveness. The whole world appreciates these traits in us,” said the SMI International Secretary Ralf Gjoni. He said the recent interethnic incidents in the Former Yugoslav Republic of Macedonia are sporadic and do not harm the relations between Tirana and Skopje. According to him, the two countries are an example of good neighbourhood, as shown also through the December 2011 agreement on border crossing only with ID cards. Further, Gjoni said electoral reform has not to do only with the EU integration process but also with the well-functioning of democracy. As such, he held that the electoral code should be able to translate the people’s vote into parliamentary seats. He said the new president should be a guarantor of the Constitution and should reflect moral integrity and political courage. He said the process for the selection of the new president will be constitutional in any case, but it would be important for the process to be constructive. According to him, Albania would have obtained the EU candidate country status two years ago if it weren’t for the “destructive policies pursued masterfully by the opposition”. (Tirana Observer, p. 3)

SHQIP: Sekretari Ndërkombëtar i LSI-së, Ralf Gjoni, në një intervistë për “Tirana Observer” flet aktualitetin politik, reformën zgjedhore, debatin presidencial, si edhe anëtarësimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Po ashtu ai flet edhe Aleancën Kuq e Zi, për të cilën Gjoni thekson “se nacionalizmi ekstrem apo ksenofobia kanë vend në Shqipëri, kur ne kemi qenë dhe mbetemi model i tolerancës, bashkëjetesës dhe konstruktivitetit në rajon. Për këtë na vlerëson e gjithë bota”

LEXO ME TEPER TEK TIRANA OBSERVER ONLINE

No comments: