Wednesday, November 07, 2012

Ralf Gjoni: Vizita e Klintonit në Tiranë - mbështetjeje Shqipërisë, apel bashkëpunimi politikës
LSI: Ti përgjigjemi inkurajimit amerikan me bashkëpunim e përgjegjshmëri politike.

I ftuar në platformat televizive të Ora News dhe ABC News, Sekretari Ndërkombëtar i LSI-së Ralf Gjoni, përshëndeti ardhjen e Sekretares së Shtetit të SHBA znj. Hillary Clinton në Tiranë, si një mesazh tepër të qartë mbështetjeje nga SHBA për Shqipërinë dhe shqiptarët në këtë 100-Vjetor, por edhe si një apel të fortë drejtuar klasës politike në vend, për më tepër bashkëpunim, më tepër përgjegjshmëri, në interes të Shqipërisë dhe shqiptarëve në mbarë rajonin. 


Ralf Gjoni, pasi shprehu solidaritetin me familjet e viktimave të uraganit Sandy në SHBA, u shpreh se Znj. Klinton vjen në një Shqipëri të tjetërsuar nga ajo që vizitoi ish Sekretari i Shtetit James Baker më shumë se 20 vjet më parë. 

Ndyshe nga ish-Sekretari Baker, që gjeti një Shqipëri të rrënuar, të sapodalë nga diktatura dhe izolimi, Sekretarja Klinton vjen në një Shqipëri të zhvilluar, me demokraci funksionale pavarësisht problemeve, anëtare të NATO-s, partnere të denjë të SHBA në disa operacione globale për mbarëvajtjen e paqes dhe stabilitetit, një vend që pretendon të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian, ku qytetarët tashmë lëvizin lirisht në hapësirën Schengen, një vend me një shtresë të mesme që mbron interesat e stabilitetit politiko-ekonomik, dhe me qytetarë që kërkojnë më tepër nga politikanët e tyre” – tha Gjoni. 

Gjithashtu Ralf Gjoni shtoi: “Duke analizuar kontekstin e sfidave të krizës së brendshme ekonomike në Amerikë, por edhe të vëmendjes së zhvendosur në rajone të tjera të botës, si në Afganistan, Irak, Siri e në vendet e Pranverës Arabe, vizita e Sekretares Klinton në Ballkanin Perëndimor merr një dimension tjetër më të rëndësishëm, duke e rikthyer vëmendjen diplomatike e mediatike sërish drejt një rajoni historikisht domethënës për Evropën, dhe aktualisht të rëndësishëm për të ardhmen e saj”.

Ralf Gjoni u shpreh se vizita e Sekretares Klinton konfirmon fort mbështetjen e SHBA për popullin shqiptar, për integrimin evropian të Shqipërisë si dhe për ecurinë më të shpejtë të përmbushjes së reformave të nisura në këtë drejtim, duke ardhur në Tiranë në dy momente kyçe për vendin, atë të 100 Vjetorit të Pavarësisë dhe disa javë përpara miratimit të statusit të vendit kandidat në BE. 

Gjithashtu, Sekretari Ndërkombëtar i LSI-së, theksoi se Klinton vjen në Shqipëri për të dhënë edhe një mesazh inkurajues bashkëpunimi, duke i drejtuar një apel të qartë politikës shqiptare për më tepër bashkëpunim në interes të vendit, më tepër konstruktivitet dhe më pak konfliktualitet. 

Në këtë drejtim, Ralf Gjoni konstatoi se mesazhi i Sekretares Klinton shkon paralel me mesazhet gjithnjë në vazhdim të Lëvizjes Socialiste për Integrim për eliminimin e konflikteve të pakuptimta politike, dhe lënien mënjanë të interesave personale kur bëhet fjalë për interesa madhore të vendit, siç është përmbyllja e 3 prioriteteve të mbetura përpara marrjes së vendimit për statusin e vendit kandidat në Dhjetor. 

Sekretari Ndërkombëtar i LSI Ralf Gjoni, përshëndeti gjithashtu edhe deklaratën e përbashkët të Sekretares Klinton dhe Baroneshës Ashton në Prishtinë një ditë më parë, në mbështetje të integritetit territorial të Kosovës, si një mesazh të qartë drejtuar Beogradit se realiteti tashmë në Ballkan ka ndryshuar dhe se kufijtë në rajon janë të pacënueshëm.

Cili popull ka vuajtur më shumë se shqiptarët gjatë këtyre 100 viteve në rajon?” – u shpreh Gjoni – “dhe kush më tepër se shqiptarët ka përfituar nga proceset integruese euro-atlantike të vendeve të rajonit? Kjo falë edhe mbështetjes së fuqishme të SHBA dhe të kontributit të çiftit Klinton gjatë viteve të fundit”.

Ndaj dhe LSI beson se klasa politike shqiptare duhet ti përgjigjet mirëbesimit të partnerëve tanë dhe mesazhit inkurajues të znj. Klinton përmes bashkëpunimit konstruktiv, rritjes së përgjegjshmërisë dhe përqendrimit në ato çështje të rëndësishme që kërkon integrimi evropian dhe e ardhmja e vendit” – u shpreh Gjoni.

No comments: